Dezinfekce vody pomocí UVC světla: Principy a výhody

UVC světlo, nebo ultravioletové záření typu C, je forma záření, která je používána k dezinfekci vody. UVC světlo má schopnost poškodit DNA a RNA mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry, plísně a parazity, čímž je zabraňuje jejich rozmnožování a způsobuje jejich smrt nebo inaktivaci. Když je voda vystavena UVC světlu, dochází k následujícím procesům:

1. Poškození DNA/RNA: UVC světlo proniká buněčnými stěnami mikroorganismů a absorbuje se jejich genetickým materiálem. Absorpce UVC fotonů způsobuje tvorbu pyrimidinových dimerů v DNA nebo RNA, což brání replikaci a transkripci genetického materiálu.

2. Dezinfekce: Poškození genetického materiálu mikroorganismů zabraňuje jejich schopnosti se množit a způsobuje jejich smrt nebo inaktivaci, což znamená, že již nemohou způsobovat infekce.

3. Bezchemická metoda: UVC světlo poskytuje efektivní bezchemickou dezinfekci bez nutnosti přidávání dezinfekčních chemikálií, jako je chlor nebo ozón, do vody.

4. Okamžitý účinek: Dezinfekce UVC světlem je rychlá a může proběhnout téměř okamžitě, což je vhodné pro kontinuální průtokové systémy, kde voda prochází UVC jednotkou a je dezinfikována v reálném čase.

5. Omezený rozsah účinku: UVC světlo má omezenou schopnost pronikat do vody, a proto je účinné pouze v tenkých vrstvách vody nebo když voda prochází blízko UVC zdroje. Toto je důvod, proč je důležité, aby voda byla před dezinfekcí UVC zářením co nejčistší a bez zakalení.

Je důležité, aby UVC dezinfekční systémy byly správně navrženy a udržovány, aby bylo zajištěno, že všechna voda procházející systémem je dostatečně vystavena UVC záření a aby byla dosažena efektivní dezinfekce.